Pokok Kekabu merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat
di hutan Mexico, Amerika
Tengah, Caribbean, utara Amerika
Selatan,
dan barat Afrika serta Asia Tenggara. Nama
botaninya
Ceiba pentandra.
Pokok Kekabu tergolong dalam famili
Bombacaceae. Ia memiliki daun yang jarang dan dahan mendatar bertingkat pada
sudut mendatar. Pokok Kekabu malar hijau ini memiliki batang kelabu pucat
berduri banyak ditanam dikalangan penduduk kampung Melayu (Allen 1971). Pokok Kekabu biasanya TIDAK mempunyai teras.
Kegunaan
Pokok kekabu merupakan sejenis pokok
yang amat dihargai pada suatu masa dahulu. Ini kerana buahnya berbentuk
kekapas, merupakan satu gentian pelbagai guna yang penting pada suatu masa.
Antara lain, sehingga kini, kekabu
masih digunakan sebagai isian bantal dan tilam cara tradisional. Bantal atau
tilam yang disi dengan kekabu mampu bertahan sehingga 20 tahun, tetapi ia perlu
dijauhkan dari air, dan dijemur dan dipukul dengan pemukul rotan bagi
menyingkir debu kekabu yang telah hancur.
Tetapi generasi masa kini lebih selesa
menggunakan bantal atau tilam kapas kerana mudah dibeli. Pada masa kini, kekabu
tidak digunakan dalam industri kerana masaalah kekurangan bekalan Kekabu yang
banyak dan murah dan berpanjangan. Ini kerana pokok Kekabu tidak ditanam di
ladang-ladang besar yang mampu menjamin bekalan yang berterusan.
Buah Kekabu
Buah Kekabu memiliki kelongsong bujur
yang menyerupai buah koko. Kelongsong berkayu itu tumbuh segugus seperti timun
kecil (Corner 1988). Pada mulanya ia bewarna hijau dan kemudian bertukar perang
dan kehitaman apabila matang. Apabila mencapai tempoh buah kekabu akan pecah
kepada lima bahagian dari hujung ke pangkal dan membebaskan biji benihnya yang
diselitupi dengan kekabu (Lotschert & Beese 1991).
Gentian lembut bersutra, putih
kekuningan merupakan unjuran dari dinding dalam kelonsong berkayu yang turut
menyelitupi biji benih dalamnya. Ini berbeza sama sekali dari pokok kapas di
mana gentian itu terbentuk daripada penutup luar biji benih (Simpson &
Ogorzaly 1988).
Gentian kekabu sepanjang antara
10-35mm, ianya terlalu halus dan licin untuk diputar menjadi benang. Ia juga
gebu, kerana diselitupi lilin, menjadikannya bahan penebat yang sesuai.
Kandungan fiber terdiri daripada 64 % selulos. Kekabu amat anjal dan sesuai
untuk dijadikan bahan pengisi seperti kusyen, bantal, tilam, jaket keselamatan,
dan tali pinggang keselamatan (Vaughan 1970).
Biji benih Kekabu
Biji benih kekabu adalah antara
25-28 % (wt/wt) bagi setiap buah kekabu. Biji benihnya bewarna perang
gelap, dan terdapat 118 yang terbenam dalam gentian kekabu. Biji benih kekabu
mengandungi kadar minyak mentah yang agak tinggi sekitar 22-25% daripada jumlah
berat keseluruhan dan dilaporkan menyamai minyak biji benih kapas yang boleh
dimakan. Dengan itu minyak biji benih kekabu boleh dijadikan minyak masak, sama
seperti minyak biji benih kapas tetapi sehingga kini tidak diusahakan.
Khasiat teras kekabu dalam bentuk
spiritual berpandukan petua orang-orang tua dan dari pengalaman pengguna teras
ini.
- Sebagai penawar (air rebusannya).
- Ketahanan kulit (awet muda ).
- ketahanan badan, medium perubatan serta berbagai kegunaan mistik.
- Menjauhkan dan melemahkan ular, meringan badan seperti kapas bila
darurat.
- Menghilangkan bengkak-bengkak akibat terseliuh.
- Penawar demam panas dan masalah lemah syahwat, pendinding
diri.
- Kesan pukulan dari pemakai barang hikmah ini juga
berbisa.
Lain-lain Khasiat dan Kegunaan Pokok
Kekabu
Biji kekabu mengandungi sehingga 25%
minyak. Minyaknya diperolehi daripada biji kekabu dan hampas bijinya dijadikan
makanan haiwan. Hampas biji kekabu mengandungi protien. Minyak biji kekabu
digunakan untuk membuat sabun dan bahan api. Ciri-ciri minyak kekabu hampir
menyamai ciri-ciri minyak biji kapas. Biji kekabu tidak boleh dimakan terlalu
banyak kerana akan menyenakkan perut.
Kayu kekabu pula lembut dan digunakan
untuk membuat sampan, kotak, kayu mancis dan sebagainya. Gam boleh diperolehi
daripada pokok kekabu. Gam ini larut dalam air semasa segar dan sebaliknya
tidak larut apabila keras.
Kulit pokok kekabu juga digunakan
sebagai pewarna merah coklat pada kain. Di Mexico, kulit pokok kekabu yang
ditumbuk hingga lumat ditampal pada luka dan air rebusan isi kulit pokok kekabu
digunakan sebagai perangsang muntah, mengubati spasma, luka pada kaki, buasir,
gonorea, perangsang haid dan perangsang pengeluaran plasenta wanita selepas
bersalin.
Air rebusan kulit pokok kekabu
digunakan sebagai ubat penyembuh asma dan demam untuk kanak-kanak. Di Filipina,
air rebusan kulit pokok kekabu digunakan sebagai penguat tenaga batin dan ubat
demam panas dan cirit birit.
Rebusan akar kekabu diminum sebagai
diuretik, iaitu perangsang menghasilkan air kencing. Air rebusan akar kekabu,
buah muda atau gam digunakan sebagai ubat disentri, cirit-birit, edima, dropsi
dan perangsang kencing.
Air rebusan daun diminum dan digunakan
untuk mandi. Orang Trinidid turut menggunakan air rebusan daun kekabu untuk
mandi dan mengubati bengkak pada kaki. Di Malaysia daun kekabu yang sudah
diramas dan direndam didalam air panas atau direbus, diminum sebagai ubat demam
panas, sifilis dan selepas bersalin.
Di Singapura pula satu cara untuk
mengubati batuk adalah dengan menumbuk daun kekabu dengan campuran bawang merah
dan kunyit, kemudian direndam di dalam air. Air ini diminum untuk mengubati
batuk,masalah kerongkong, sakit usus dan sakit saluran kencing. Di India, daun
muda digunakan sabagai ubat gonorea.
HUBUNGI MASTER KI UNTUK MAKLUMAT LANJUT MENGENAI MAHAR PERMATA.
DI TALIAN : 09-9554930 / 012-9561020 / 019-9123963
Akaun Bank Untuk Urusan Bank In @ Transfer ke Qalbun Rahmah
ZAKIMAN BIN ZAKARIA
Email : qalbunrahmah@yahoo.com
Maybank ( 1530 5616 5316 )
Bank Islam ( 0604 6020 0361 34 )
Cimb ( 7051 3142 37 )
AgroBank ( 100 670 100000 5883 )
Bsn ( 07104 41 80135553 7 )
*** Berusaha dan Bertawakkal ***
No comments:
Post a Comment