KHASIAT MADU UNTUK SEMUA:
a) Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.
b) Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.
c) Memulihkan penyakit berpanjangan.
d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.
f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
g) Memulihkan batuk dan lelah.
h) Menghindarkan badan letih dan lesu.
i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.
j) Baik untuk perempuan bersalin.
k) Membantu/menerangkan penglihatan.
b) Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.
c) Memulihkan penyakit berpanjangan.
d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.
f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
g) Memulihkan batuk dan lelah.
h) Menghindarkan badan letih dan lesu.
i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.
j) Baik untuk perempuan bersalin.
k) Membantu/menerangkan penglihatan.
Madu ialah bahan cairan yang membersih (menyah toksik) , menyembuh,
membanteras racun, menambah selera dan kecergasan. Madu membantu berperanan
sebagai pemangkin kesihatan manusia kerana ia menggerakkan sel-sel (tisu) baru,
mempunyai daya pencergas, mampu membaiki tisu yang rosak, kaya dengan glukos
serta bahan makanan yang berperanan membentuk sel manakala Vitamin A,B dan C di
dalamnya sebagai makanan anggota badan, menumbuh dan memeliharanya.
Vitamin utama dan enzim dalam madu berperanan mencergaskan otak,
menggilap dan memberi daya pengingat. Enzim membantu metabolisma (penukaran
zat) makanan.Madu menambah dan mengembangkan ‘glycogen’ dalam hati,
membersihkan hati dari racun dan kuman serta memberi tenaga kepada badan
melawan kuman-kuman penyakit.
Madu berperanan sebagai bahan paling mujarab untuk penyakit dalam
perut. Ia membersihkan perut, usus, saluran urat dan saluran lain untuk
kesihatan. Zat asam manganese dan besi dalam madu membantu pencernaan dan
memproses makanan serta menolong masalah sembelit, bengkak dan bernanah dalam
perut dan usus dan masalah panas dalam perut.
Manakala zat asam Namlik merupakan zat utama dapat menahan sesuatu
dari kebusukan dan kerosakan di samping dapat mematikan kuman dalam perut.
Pakar perubatan Islam banyak menulis mengenai madu.
Antaranya al-Hafiz Ibnu Abi Dunya dalam kitabnya al-Asyrof fi
Manazil al- Asyrof menyatakan,"Sesungguhnya madu apabila penggemar
meminumnya, ia akan mengawal ma'idah (perut), kemudian ia akan membuang
penyakit, menambah kekuatan urat saraf dan kelancaran saluran urat dan darah.
Al-Muwaffaq al-Baghdadi menulis:"Madu berfungsi menyinkir
lebihan/bahan yang tidak berguna daripada usus, kuatkan perut, membersih hati,
melancarkan air kencing, membersih dada (termasuk paru-paru), berguna bagi
orang yang banyak lendir (madu membuang lendir), terhadap tubuh yang ada bahan
sejuk dan penyakit batuk yang terjadi dari lendir.
Manakala Dr Rihab 'Ukaiwy menyifatkan madu sebagai pemakanan perlu
melahirkan daya kekuatan tubuh dan mental. Pandangan ini turut dikongsi oleh
Dr. Muhammad Kamal Abdul Aziz. Madu dijamin oleh Allah sebagaimana dalam
firmannya ayat 69 Suroh An-Nahl (lebah)
Firman ALLAH di dalam AL-QURAN. Surah AN-Nahl ayat 68-69 yang
bermaksud:-
�Dan Tuhanmu
memberi ilham kepada lebah: "Hendaklah engkau membuat sarangmu pada
gunung-ganang, dan pada pokok-pokok kayu, dan pada bangunan-bangunan yang
didirikan oleh manusia. �Kemudian
makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai)
serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkan
kepadamu� (dengan itu)
akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang
mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit) sesungguhnya
pada yang demikian itu ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi
orang-orang yang berfikir.�
DARI HADIS NABI S.A.W, RIWAYAT MUSLIM
Jenis Madu dan Keistimewaan Lebah
Madu lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Madu yang paling berkualiti ialah madu yang dikeluarkan dalam musim bunga (spring), seterusnya dalam musim panas (summer) dan yang kurang berkualiti adalah madu yang dihasilkan dalam musim sejuk (winter).
Lebah atau nama saintifiknya Apis Mellifera di antara makhluk ciptaan Allah s.w.t. yang dikenali lantaran madu yang dihasilkannya. Tanpa madu, lebah hanya dianggap sebagai binatang biasa, walaupun ia merupakan agen pendebungaan yang penting.
Madu lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Madu yang paling berkualiti ialah madu yang dikeluarkan dalam musim bunga (spring), seterusnya dalam musim panas (summer) dan yang kurang berkualiti adalah madu yang dihasilkan dalam musim sejuk (winter).
Lebah atau nama saintifiknya Apis Mellifera di antara makhluk ciptaan Allah s.w.t. yang dikenali lantaran madu yang dihasilkannya. Tanpa madu, lebah hanya dianggap sebagai binatang biasa, walaupun ia merupakan agen pendebungaan yang penting.
Madu lebah mengandungi gula asli glukosa dan fraktosa yang mudah
dihadam. Apabila ia dicampur dengan sedikit air, ia menyerap masuk ke dalam
darah dalam masa tujuh minit dan dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh otak.
Madu lebah juga mengandungi vitamin B1, B2, B3, B5, B6 dan C di
samping pelbagai zat logam seperti magnesium, potassium, kalsium, sodium,
klorin, belerang dan zat besi.
Ahli-ahli sains daripada pelbagai negara termasuk Amerika mengesahkan berkenaan khasiat madu lebah di World Apiculture Conference yang diadakan pada 20 hingga 26 September 1993 di China. Seorang doktor dari Romania membentangkan pengalamannya menggunakan madu lebah bagi merawat 2094 pesakit-pesakit katarak mata atau cataract dan mendapati 2002 daripada mereka sembuh sepenuhnya.
Mengikut Dr. Peter Molan, seorang pakar biokimia dari unit Kajian
Madu Lebah di Universiti Waikato, New Zealand, di antara kelebihan madu lebah
adalah pHnya berada pada tahap yang menghalang pembiakan bakteria. Apabila ia
dicairkan, salah satu enzim yang terdapat di dalamnya merangsang pengeluaran
bahan antibakteria yang dikenali sebagai hydrogen peroxide. Kuasa antibakteria
yang terdapat dalam madu lebah membolehkannya membunuh sejenis kuman yang
berbahaya, iaitu, staphylococcus aureus.
Antara penemuan saintifik tentang khasiat madu dapat disimpulkan
seperti dibawah:
1. Kaya bahan anti oksidan yang menghalang free radicals daripada bertindak ke atas sel-sel yang boleh menyebabkan kanser (BBC, University of Zagreb, Croatia)
2. Antara sumber tenaga asli bagi tubuh yang terbaik e.g. Meningkatkan kekuatan otot dan stamina badan (British Honey Importers and Packers Association)
3. Pembunuh kuman daripada jenis bacteria, fungus dan protozoa (University of Waikato, New Zealand)
4. Mampu menyembuh ulser dan luka dengan lebih cepat dan berkesan (University of Waikato, New Zealand)
5. Boleh merawat penyakit mata (Fotidar MR, Fotidar SN)
6. Mampu menjadi antibiotic yang lebih berkesan (University of Cardiff, Wales).
1. Kaya bahan anti oksidan yang menghalang free radicals daripada bertindak ke atas sel-sel yang boleh menyebabkan kanser (BBC, University of Zagreb, Croatia)
2. Antara sumber tenaga asli bagi tubuh yang terbaik e.g. Meningkatkan kekuatan otot dan stamina badan (British Honey Importers and Packers Association)
3. Pembunuh kuman daripada jenis bacteria, fungus dan protozoa (University of Waikato, New Zealand)
4. Mampu menyembuh ulser dan luka dengan lebih cepat dan berkesan (University of Waikato, New Zealand)
5. Boleh merawat penyakit mata (Fotidar MR, Fotidar SN)
6. Mampu menjadi antibiotic yang lebih berkesan (University of Cardiff, Wales).
Minumlah madu lebah!
Banyak lagi khasiat yang terdapat dalam madu lebah yang telah
terbukti dengan kajian para doktor dan pakar seluruh dunia sehingga ia digelar
sebagai minuman dari segala minuman dan ubat dari segala ubat. Di antara
khasiat lain bagi madu lebah ialah:
digunakan sebagai ubat sakit perut
menghilangkan ketagihan dadah
menghilangkan kahak
memutih dan menguatkan gigi
menghilangkan kesan terbakar pada kulit
menguatkan badan, bagi yang berumur
Perihal madu lebah bukan sahaja terdapat dalam Quran dan Hadis,
tetapi juga terdapat di dalam Bible.
Kesimpulannya, Al Quran adalah suatu mukjizat yang akan terus
membongkar hakikat di sebalik pencipta di alam cakerawala ini. Ini juga
menyingkap betapa segala penciptaan yang wujud di bumi ini diciptakan oleh
ALLAH dengan fungsinya yang tersendiri. Tiada satupun objek atau kejadian yang
dicipta secara sia-sia.
Walaubagaimanapun hanya orang-orang yang berfikir dapat memahami
rahsia di sebalik penciptaan yang pelbagai sebagaimana yang difirmankan oleh
Allah:
“Dan mereka-mereka (yang beriman) sentiasa mengingati Allah sama ada dalam keadaan berdiri, duduk atau berbaring. Dan mereka yang berfikir tentang segala penciptaaNya sama ada di langit-langit ataupun di bumi. Mereka berdoa: Wahai Tuhan kami, tidak satupun (objek & kejadian di langit dan Di bumi) yang Engkau ciptakan secara sia-sia. Maha Suci Engkau, selamatkan kami dari NERAKA”. (Surah Ali Imran: 191).
Perhatian:
Jangan disimpan dalam peti sejuk.
Elakkan dari memakan madu bersama tembikai.
Elakkan dari terkena pancaran cahaya matahari.
Jauhkan dari litar elektrik.
Jangan guna madu dengan unsur logam
Jangan gunakan madu untuk rawatan penyakit kronik tanpa nasihat
pakar.
Akaun Bank Untuk Urusan Bank In @ Transfer ke Qalbun Rahmah
ZAKIMAN BIN ZAKARIA Email : qalbunrahmah@yahoo.com
Maybank ( 1530 5616 5316 )
Bank Islam ( 0604 6020 0361 34 )
Cimb ( 7051 3142 37 )
AgroBank ( 100 670 100000 5883 )
Bsn ( 07104 41 80135553 7 )
*** Berusaha dan Bertawakkal ***
No comments:
Post a Comment